En af monopolets helte, Hans Grønfeldt, sov stille ind natten til søndag efter længere tids sygdom. Han blev 85 år.
Hans Grønfeldt blev født i 1938 på Samsø og startede sin journalistiske karriere på Næstved Tidende og Randers Dagblad, inden han i 1964 blev ansat ved Danmarks Radio. Først som oplæser af Radioavisen, der netop havde skiftet navn fra Pressens Radioavis.
Derefter gik turen til Sporten, som dengang var en del af Radioavisen, hvor han som kommentator og senere som TV-producer arbejdede sammen med personligheder som Palle Holgersen, Finn Kobberø, Niels Christian Niels-Christiansen og Svend Gehrs under ledelse af den daværende sportschef Gunnar 'Nu' Hansen. De var Gunnars drenge, som de blev kaldt i daglig tale.
Som producer var Hans Grønfeldt med til at lave de første badmintonproduktioner fra De Olympiske Lege i 1992, og han deltog i OL ikke færre end 10 gange med DR, både som kommentator og producer.
Det var ikke kun elitesport, der interesserede Hans. Han var i en årrække manden bag Danmarks Radios udsendelser fra de store folkelige gymnastikstævner, og breddeidrætten har altid haft hans interesse. Hans Grønfeldt arbejdede i DR frem til 2000 og fortsatte derefter i en årrække som freelancer.
En sportsgren, som Hans Grønfeldt havde et helt særligt forhold til, var golfsporten. Han blev sammen med andre kendte journalister kontaktet af Dansk Golf Union i starten af 60'erne og blev på den måde introduceret til golfsporten. Hans blev medlem af Rungsted Golfklub i 1966, og i 1967 blev Sportsjournalisternes Golf Klub stiftet.
Hans blev hurtigt en af de bærende kræfter i Sportsjournalisternes Golf Klub og efter få år blev han formand for foreningen, en post han med stor succes og stor entusiasme bestred i 38 år.
I den sene del af sit liv kæmpede Hans med flere alvorlige sygdomme, men ukuelig som han var, ville han ikke holde sig fra at spille golf, og først da sygdommene blev så alvorlige, at han ikke længere kunne hverken gå eller stå, stoppede han med at komme på golfbanen.
Hans Grønfeldt var gift med Hanne Knudsen fra 1963 til hendes død i 2007.
Hans bliver bisat fra Stavnsholtkirken i Farum lørdag den 2. marts kl. 14.00. Alle er velkomne. Der vil være mindekom-sammen/gravøl i Pejsestuen ved kirken umiddelbart efter, og her er alle også velkomne.
Hans Grønfeldt – hvil i fred.
Vi bringer her et større interview, som SGK-medlem Casper Hjorth lavede for Dansk Golf i forbindelse med Hans Grønfeldts 75-års fødselsdag.
Hans Grønfeldt, der gennem en lang karriere i Danmarks Radio bragte verdens største sportsbegivenheder hjem til de danske stuer, har arbejdet for at udbrede kendskabet til golf i mere end fyrre år Hans Grønfeldt har haft to store kærlighedsaffærer i sit liv. Den ene var med hans kone Hanne. Den varede i 47 år indtil hendes død i 2007. Den anden lever i bedste velgående, selv om den tidligere sportsreporter og producer i Danmarks Radio godt kan mærke alderen tynge.
75-årige Grønfeldt har elsket golf siden det første slag i 1965. Han blev ansat på sportsredaktionen i DR, dengang radio-legenden Gunnar Nu Hansen regerede, og har blandt meget andet dækket ti olympiske lege, Wimbledon-tennis og VM i fodbold, men det var golfen, der vandt journalistens hjerte.
Det ses tydeligt i de blanke øjne, når man over en frokost i privaten i Farum beder ham uddybe sine følelser for bunkerslag, putts og scorekort, der forhåbentligt er fri for streger.
- Det er svært at forklare, hvorfor det lige blev golfen, jeg kastede mig over. Kan du måske forklare, hvad kærlighed er. Hvorfor det lige blev hende og ikke en anden, siger en rørt Hans Grønfeldt, mens et indrammet billede af Hanne kigger med fra reolen.
Hjemmet bærer præg af et aktivt liv med mange rejser og gode minder. Landmandssønnen fra Samsø er ingen grønskolling. Han har set det meste. Havde selvfølgelig golfkøller med da militærjuntaen i Argentina afholdt VM i fodbold i 1978, stod ved siden af Seve Ballesteros på Royal Lytham and St. Annes året efter da den spanske gulddreng slog sit berømte parkeringsplads-slag og sad bag producerknapperne, da Danmark slog Sovjetunionen 4-2 i Idrætsparken Grundlovsdag 1985.
Men selv om han har gjort karriere på at formidle verdens største idrætsbegivenheder, har Hans Grønfeldt altså svært ved at sætte ord på sin kærlighed til golfen. Efter en kort tænkepause forsøger han sig igen.
- Man tror hele tiden, at det bliver bedre i morgen. Det er det, der er så fascinerende. Det er lige meget, om man har 20,10 eller to i handicap. Hver gang man går ud på banen, tror man, at det bliver bedre, end det var sidste gang.
At Hans Grønfeldt elsker golf, er ikke så mærkeligt, da det jo er en herlig sport, men at han overhovedet kom til at svinge køllerne er til gengæld overraskende.
Tilbage i tresserne var golfen en nærmest hemmelig idrætsgren i Danmark, og det var da også kun DR’s public service-forpligtigelse, der gjorde, at han kom i kontakt med spillet. En kollega dækkede et junior-arrangement i Københavns Golfklub og den lokale pro spurgte, om reporteren ikke selv ville prøve. Journalist Carsten Fischer, der senere blev kendt for sine udsendelser om Danmarks bro-byggerier, takkede nej, fordi deadline nærmede sig, men blev opfordret til at komme igen den følgende weekend og gerne i følgeskab med nogle kolleger.
- Og så fik vi en halv times instruktion og blev bagefter sluppet løs. Og så sker det. Jeg var ramt af golfen, husker Grønfeldt, der hurtigt fik følgeskab på de få fairways, der nu var på det tidspunkt.
I en tid, hvor journalister gerne drak bajere på redaktionsmøderne og gik i byen til den lyse morgen, slog Hans Grønfeldt og vennerne ud fra første tee på Rungsted Golf Klub - hans hjemmeklub siden begyndelsen - klokken 8.30 - og om vinteren trænede de i et danseinstitut.
- Så stod vi foran spejlene og slog op i et net fra nogle måtter, siger han og ser nærmest vantro ud ved tanken.
- Ja, vi var mønsterbrydere, siger han om sig selv og kollegerne fra de tilrøgede redaktionslokaler på BT, Ekstra Bladet og Danmarks Radio.
I 1970 var der så mange golfspillende journalister, at de fandt sammen i en forening. Sportsjournalisternes Golfklub (SGK) hedder foreningen, der havde haft Grønfeldt som formand i 38 år, indtil han trådte tilbage til stående klapsalver ved den seneste generalforsamling.
Udover at være en social forening står der også i vedtægterne, at kendskabet til golfen skal udbredes i Danmark. Og den ambition har Grønfeldt altid forsøgt at leve op til - blandt andet ved at hjælpe til med at stifte Furesø Golfklub, selv om han allerede var medlem i Rungsted.
- De vidste, jeg spillede golf og boede i kommunen. Jeg sad med i bestyrelsen et par år, men kunne ikke deltage så meget i det frivillige arbejde med opbygningen af klubben, da det typisk fandt sted i weekenderne, hvor jeg altid var på job, lyder det beskedent. Derfor passede det bedre at bruge kræfterne i Sportsjournalisternes Golf klub, SGK, hvor juniorarbejdet fik høj prioritet.
- Vi blev enige om, at hvis golfen skulle udbredes i Danmark, så skulle vi starte med dem her, siger Hans Grønfeldt og lægger frokostbestikket for at illustrere en børnehøjde med armene.
Derfor har SGK lige fra begyndelsen været med til at sponsere en landsdækkende juniorholdturnering, hvor de tre vindere får en tur til The Open. Og det har blandt andre Thomas Bjørn, Mads Vibe-Hastrup og Morten Ørum Madsen haft glæde af.
- Da Thomas var med, sagde han til de andre, at om fem år var det ham, der gik på den anden side af rebene. Altså som spiller i stedet for tilskuer. De andre mente, han havde spist søm - men han fik jo ret, selv om der gik et par år længere.
Grønfeldt er taknemmelig for, at DGU altid har bakket op omkring juniorturneringen og synes i det hele taget, at unionen med årene har forstået, at det er ok at være elitær.
- Det er jo de professionelle, der er de bedste repræsentanter for golfen. Jeg synes da selv, at jeg og mange andre har gjort noget for at udbrede golfen i Danmark, men det var da først, da Thomas Bjørn begyndte at vinde, at det fik fat. Det var helt utroligt. Ingen havde drømt om, hvor populært golf kunne blive i Danmark, siger Grønfeldt, der håber, at SGK fortsat kan være med til at give talenterne et skub i den rigtige retning.
Desværre har Nykredit, der har været sponsor for juniorturneringen netop trukket sig efter flere års forbilledligt samarbejde, så Grønfeldt håber, at andre vil tage deres sted.
- Hvis det en dag skal være lige så naturligt for et ungt menneske at gå til golf, som at gå til fodbold eller håndbold, skal der fokus på ungdomsarbejdet, siger Grønfeldt, der aldrig selv fik børn med sin kone.
Hanne spillede ikke selv golf, men hun venter på ham ved himmerigets 19. hul. Det lovede hun nemlig, inden hun blev kørt ind til en kræftoperation, som hun aldrig vågnede fra.
- Det sidste hun sagde var, at ses vi ikke her, så ses vi et andet sted, siger enkemanden, der selv er ramt af prostatakræft, men håber, at der er flere gode runder tilbage i kroppen, der engang gik 10 over par på Rungsted.
- Det var i 1982 til Johnnie Walker Cup med Steen Tinning som makker. Det er min bedste score nogensinde. Jeg tror endda også, at jeg vandt noget whisky. Det var en god dag.
Fotos: Lars Krabbe mandag 19. februar 2024